04 apr Ook pumps passen mij uitstekend
Mijn leven bestaat de laatste tijd uit rennen en geen tijd hebben. Je hoort me niet klagen, maar het is niet goed om alleen maar weken van 50 uur te hebben. Ik heb nauwelijks gelegenheid om m’n website bij te werken, terwijl die eraan toe is. Dat is de eeuwige spagaat van de ondernemer: de houthakker die geen tijd heeft om zijn bijl te slijpen. Terwijl ik jullie al veel eerder had willen vertellen dat ik almaar meer strategische adviesopdrachten heb en niet steeds in een uitvoerende rol werk.
Of het nu om herstructurering of renovatie gaat, ik ben steeds vaker betrokken bij de beginfase van een project – bij een vastgoedonderhoudsbedrijf of corporatie – wanneer de strategische beslissingen genomen moeten worden. Hoe gaan we dit project aanpakken? Hoe gaan we straks de bewoners benaderen? Hoe kun je het werk structureren? Hoe ‘vlieg’ je zo’n project aan? Wat voor praktische zaken moet je hiervoor regelen? Over al dit soort vragen denk ik mee. En met plezier! Misschien lijkt het alsof ik alleen met m’n laarzen in de klei sta, maar ik heb ook pumps die mij uitstekend passen.
Bij een herstructureringsproject stellen wij een sociaal plan op waarin je als corporatie en bewoner afspraken vastlegt. Bijvoorbeeld wat voor begeleiding een huurder kan verwachten bij het zoeken naar een nieuwe woning. En wat voor vergoeding er wordt afgesproken. Je hebt bepaalde wettelijke vergoedingen, zoals de verhuiskostenvergoeding ex 7:220 lid BW. Maar corporaties en huurders kunnen ook andere compensatiebedragen overeenkomen. Soms hebben mensen meer behoefte aan ondersteuning in natura dan aan geld. Onder omstandigheden kun je dit afspreken. Kortom: aldoor weer anders.
Tijdens adviesopdrachten over sloop van bestaande woningen, maak ik van alles mee op voorlichtingsavonden in aanloop naar een project. Een voorbeeld: er bestaat de mogelijkheid om terug te keren in een nieuwbouwwoning. Niet iedereen wil dit. Bovendien is het een mooi moment om andere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld om afscheid te nemen van huurders die overlast plegen. Als je aan de bewonersvertegenwoordiging vraagt wat ze ervan vinden als alleen bewoners die zich goed hebben gedragen terug zouden mogen keren, dan kunnen ze zomaar iets anders antwoorden dan je denkt. Ik had verwacht dat huurders dit een goed idee zouden vinden. Maar na even nadenken zeiden bewoners: geen goed idee, want dan verplaats je het probleem naar elders in de wijk. Dat is geen oplossing. Ga in gesprek met die mensen of geef ze een waarschuwing, was onlangs de algemene mening van een bewonersvertegenwoordiging. Ik vind dat prachtig.
Leefbaarheid is altijd een onderwerp bij dit soort projecten. Er kan sprake zijn van hangjongeren die overlast veroorzaken. In een nieuwe situatie zijn zij er ongetwijfeld weer. Je kunt beter het probleem grondig aanpakken dan verplaatsen naar elders in de wijk. Door in gesprek te gaan met die jongeren en met bijvoorbeeld de (opbouwwerkers van de) gemeente, zou het probleem goed opgelost kunnen worden. Het mooie is dat de gemeente ook graag afspraken maakt om het hierover te hebben. Het is bovendien de lokale overheid wat waard om een betere wijk te creëren bij renovatie- en herstructureringsprojecten.
Omdat ik zoveel ervaring heb met dit soort trajecten is het een voordeel om mij vroegtijdig in te schakelen. Ik ben altijd intensief met bewoners en hun problemen bezig, waardoor ik ervan overtuigd ben dat – bij de realisatie van nieuwbouw of bij renovatie – de leefomgeving verbetert als je een goed beeld hebt van wat er speelt.
Nu moet ik alleen nog tijd maken om mijn website aan te scherpen door m’n leads te vertellen dat ze aan mij een goeie hebben op het gebied van (strategische) advisering. Juist omdat ik vaker met dit bijltje gehakt heb. En met een scherpe bijl kan deze houthakker in dezelfde tijd nóg meer werk aan.