12 sep Hittestress is hot
Jaren geleden, toen ik begon met bewonerscommunicatie, waren we ‘de boel’ bij renovaties aan het isoleren en verduurzamen. We waren toen vooral bezig met de kou buiten houden en het goed ventileren van de huizen. In de zomer kan het echter snel opwarmen. Je kunt dat zien aan de thermostaat die in de ochtend al hoger staat dan normaal. Mensen gaan klagen over de warmte in huis, zeker de laatste jaren, nu de zomers duidelijk warmer zijn dan voorheen. Na het isoleren wordt warmte ook weer makkelijker binnen gehouden. Je moet natuurlijk anders omgaan met ventileren en de ramen opengooien ’s avonds en ’s nachts en de volgende ochtend op tijd alles weer dichtdoen voordat het buiten warmer wordt dan binnen. Het HR++ glas weerkaatst enigszins de warmte, maar dat is niet genoeg. Ik weet nog wel dat ik toen dacht: er komt een moment dat we iets moeten gaan doen aan het koel(er) houden van huizen.
Van de week moest ik een communicatieplan schrijven ten behoeve van een aanbesteding. Daar zag ik dat er zonwerend glas zou worden aangebracht ter voorkoming van ‘hittestress’. Dat is weer een voorbeeld dat aangeeft dat hitte weldegelijk een issue is, wat voorheen niet zo speelde. Het feit alleen al, dat dat woord nu zoveel gebruikt wordt is een teken aan de wand. Ik lees de laatste tijd steeds vaker dat mensen niet in hun woning kunnen zijn omdat het door de warmte niet te harden is.
Een paar weken terug las ik in een nieuwsbericht van de NOS: ”Woningen warmen te veel op, “zelfs nu is het buiten fijner.” Of een woning die (zeer) warm wordt gebrekkig is en in die zin dat de verhuurder (herstel)werkzaamheden moet uitvoeren of de huurder aanspraak kan maken op huurprijsvermindering, is geen uitgemaakte zaak. Maar het is ook geen uitgemaakte zaak dat dit niet zo is. Het is dus verstandig bij renovatietrajecten nu al rekening te houden met de mogelijke gevolgen van ingrepen voor het binnenklimaat. Dank ook aan een van de vele fijne advocaten van VBTM op Linkedin voor de inspiratie over dit item 🙂
Ik verwacht dat er tegen de warmte in de zomer meer gedaan gaat worden in de sociale huursector. Dus niet alleen met isolatiematerialen en zonwerend glas, maar ook met zonwering aan de buitenzijde van ramen. Woningen moeten afgeschermd kunnen worden tegen de zon. Ik ben erg benieuwd hoe dit de komende jaren wordt aangepakt en blijf de ontwikkelingen zeker volgen. Goede zonwering (aan de buitenkant) lijkt me nuttig en reëel. En voor zover er tuinen zijn, deze zo min mogelijk bestraten. We hebben tegenwoordig zelfs het NK Tegelwippen, wat ook veelzeggend is. Maar daar schrijf ik volgend jaar wel weer een blog over. Voor nu vermoed ik dat we richting een koelere periode gaan en daar ben ik blij mee. Het is tijd om af te koelen, wat jullie?