Waar ik tegenaan loop

Waar ik tegenaan loop

Er zijn verschillende dingen waar ik tegenaan loop op m’n werk. Sommige zijn oplosbaar en eenvoudig te voorkomen, andere een stuk hardnekkiger. In dit blog behandel ik er een aantal.

Omdat ik regelmatig in vieze woningen kom, heb ik steevast desinfecterende gel bij me. Dat is een van de tips en adviezen die ik aan de deelnemers van mijn training Sociale Projectbegeleiding meegeef. In mijn werktas zit zo’n flacon omdat ik soms ook mensen een hand geef en ik daarna mijn handen zou willen wassen. Ik heb geen smetvrees, maar sommige handen zijn niet fijn om aan te raken. Het klinkt misschien onvriendelijk, maar zo zie ik dat. Ik heb mezelf deze oplossing aan de hand gedaan, omdat ik hier tegenaan liep.

De meeste mensen die dit werk doen hebben dit spul ook standaard bij zich, omdat velen dit gevoel herkennen. Zo zitten er meer dingen in je tas. Sommigen van ons hebben van die (vaak blauwe) plastic ‘zwembadschoentjes’ bij zich die je over je schoen trekt als je bij Islamitische mensen binnenkomt. Zij vinden het vaak prettiger als je je schoenen uittrekt. Als je dat zelf dan weer minder prettig vindt, dan kun je dit plastic hulpmiddel gebruiken. Ik zelf bedenk me ’s-ochtends al dat ik sokken aantrek zonder gaten, of een niet al te raar paar, zodat ik me kan vertonen zonder schoenen.

Nog eentje van het oplosbare soort: soms loop je hele dagen huisbezoeken te doen en dan is het verstandig om niet aldoor thee te drinken, want die koelt langzamer af, dan koffie en dan zit je er langer dan misschien gewenst is. Bovendien moet je van veel vocht na verloop van tijd naar de wc. Behalve dat het vervelend is om van het toilet van bewoners gebruik te maken, loop je ook nog de kans dat die niet voldoet aan je maatstaven van hygiëne. Dit zijn zo van die ‘stomme’, maar praktische tips als je net dit werk gaat doen. Volgende week nog wat tips. Stay tuned!